• (042) 230 404
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Блог на културно-информационен център "Етносвят България"

~ Информация за нашата дейност ~

С концерт "Различни, но заедно" отбелязват празника на етническите общности в Стара Загора

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Тази вечер /09.11.2017г./ от 19 часа в залата на Държавна опера - Стара Загора започва концертната програма „Различни, но заедно” на „Етносвят България“ – Стара Загора.

Програмата е с танци и песни на езика на всеки един от 10-те етноса / арменци, българи, гърци, евреи, поляци, роми, руснаци, турци, италианци, унгарци/ в първия и единствен у нас по рода си Клуб на етносите, който получи регистрацията си като сдружение с нестопанска цел през месец януари 2009 година.  Клуб на етносите е създаден като неформална инициатива през 2004 г. в Стара Загора и затвърден с Меморандум с Община Стара Загора от 2005 г. като плод на обединените усилия на организациите на етническите общности в града, се казва в прессъобщението. От тази година е регистриран и формално като СНЦ и обединява физически лица от различен етнически произход – арменци, българи, гърци, евреи, поляци, роми, руснаци, турци.

През 2014 г. в Стара Загора отворя врати първият у нас културно-информационен център „Етносвят България“ – в кв. Три чучура-север. Представители на много дипломатически мисии у нас – Русия, Унгария, Армения, Полша и др. са тук, за да приветстват инициативата на клуба на етносите и Старозагорска община. Сградата е построена преди десетина години по европейски проекта за ромски културен център. По инициатива старозагорския Клуб на етносите общината ремонтира основно центъра и го предоставя безвъзмездно за ползване от сдружението с нестопанска цел „Етносвят България“ – приемник на Клуб на етносите в Стара Загора.

Празникът на етническите общности в Града на липите ще бъде ознаменуван с концерта „Различни, но заедно“ в залата на Старозагорската опера на 9 ноември  с участието на творчески състави и изпълнители от различните етноси. Събитието е в навечерието на 16 ноември – Международен ден на толерантността.


© 2023 Етносвят България. All Rights Reserved. Powered by Ko L!o