• (042) 230 404
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Блог на културно-информационен център "Етносвят България"

~ Информация за нашата дейност ~

Празнуваме Масленица край старозагорското село Кирилово

Потребителски рейтинг: 4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна
 

На 13 март 2021 г. на едно приказно  място „При Воденицата“ проведохме руски празник Масленица, с който се изпраща зимата и се посреща пролетта.

В продължение на много векове Масленица запазила характера си на народно веселие. Всички традиции са насочени към това да се прогони зимата и да се пробуди природата от сън. Празникът се посрещал с хвалебствени песни на заснежени хълмове. Символ на Масленица било сламено чучело, облечено в женски дрехи, заедно с което се веселили, а после запазвали или изгаряли на огъня заедно с блин, който чучелото държало в ръка.

palaБлините (вид руски палачинки) са основното ястие и символ на Масленица. Пекат ги всеки ден от понеделник, но особено много в четвъртък и неделя. Традицията за приготвянето на блини в Русия идва още от времената на преклонение пред езическите богове. Именно богът на слънцето Ярило е бил молен да прогони зимата, а кръглия изпечен блин, много приличал на лятното слънце. По традиция, всяка стопанка имала своя специална рецепта за приготвяне на блини, която се предавала от поколение на поколение по женска линия. Блините се приготвяли основно от пшеница, елда, овес, царевично брашно, добавяли им пшенична каша, картофи, тиква, ябълки, сливи.

Ярка и цветна програма очакваше гостите на празника: куклен театър за деца, танци и песни на група „ Руска мания“, любими руски песни в изпълнение на Борислав Недев, традиционни за този празник игри и състезания, като скачане в чували, дърпане на въже. Децата рецитираха стихове и  пееха песни. Бяха проведени конкурси за най-вкусни палачинки и за най-красив костюм.
По традиция изгорихме и  плашилото. Децата и възрастните се забавляваха и се наслаждаваха на празника, хубавото време и настъпващата пролет.


© 2023 Етносвят България. All Rights Reserved. Powered by Ko L!o